DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34279200,28%
İstanbul
12°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÜRKİYE’DE İLK OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYAN PROTOKOL İMZALANDI

TÜRKİYE’DE İLK OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYAN PROTOKOL İMZALANDI

ABONE OL
Kasım 26, 2021 13:11
TÜRKİYE’DE İLK OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYAN PROTOKOL İMZALANDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

MSKÜ Muğla Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile kamu kurumu niteliğindeki Muğla Optisyen-Gözlükçüler Odası arasındaki işbirliğinin ve faaliyetlerin geliştirilmesini sağlamak amacıyla Muğla Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ile Muğla Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı.

MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek’in başkanlığında yapılan imza törenine, Marmaris Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Mehmet Demir, Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aylin Karalezli, Muğla Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Sinan Çetinkaya, Türk Optisyen ve Gözlükçüler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Levent Akyer, optisyenlik programı öğretim elemanları, il, ilçe oda ve birlik üyeleri katıldı.

“GÖZLÜKÇÜLÜK MESLEĞİ İHMAL EDİLMEMELİ”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Muğla Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Sinan Çetinkaya şu ifadelere yer verdi:

“Ulu Önder Atatürk’ün de dediği gibi günlük hayatımızda fevkalade yeri olan gözlükçülük mesleği ihmal edilmemeli ve ileri memleketler düzeyine çıkarılmalıdır. Biz de Muğla Optisyen ve Gözlükçüler Odası olarak, mesleğimizin, meslektaşımızın ve optisyenlik öğrencilerimizin eğitimden, ticari hayatına başladığı süreç ve hatta meslek hayatının her evresinde mesleği layıkıyla yapabilmemiz için bu protokole çok önem veriyoruz. Biliyoruz ki temelleri düzgün atılmayan bir bina uzun bir süre ayakta kalamayacaktır. Protokolümüzde konu olan tüm maddeleri görev bilinciyle hatta daha fazlasıyla yapma garantisinde olacağımıza emin olun. Göz anabilim dalı başkanı ve aynı zamanda ilimizin çok sevilip, sayılan hocamız, Sayın Aylin Karanezli’nin de bilim ışığı altındaki gösterici yolunda protokolümüzün kapsamını genişleteceğiz. Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan bu protokolün ülkemize mesleğimize, meslektaşımıza üniversite ve tüm katılımcılarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

“MUĞLA KENDİ BÖLGESİNİ TEMSİL EDİYOR”

Türkiye’de optisyenlik gözlükçülük mesleğinin, Cumhuriyetin kuruluşundan hemen sonra bir çok mesleğe nasip olmayan bir şekilde kanuni çerçevesi oturtularak, nadide mesleklerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Mehmet Demir ise, “1941 tarihli yasa, 2004 yılına kadar devam ettirildi, mesleğimizin çerçevesi çizildi. Ardından YÖK tarafından artık bu meslek iki yıllık ön lisans eğitimi ile bir akademik çerçeve içine oturtuldu. Ama maalesef o zamanki süreçte tabii ki 12 yıl beklemek zorunda kalındı. 2004 yılındaki yasayla gözlükçülük mesleği, optisyenlik tanımı ile beraber tekrardan çerçevesi çizilerek yeni bir kanuni yapıya oturtuldu. 2017 yılında bu 2004 yılında bahsetmiş olduğumuz 5193 sayılı kanunumuza eklenen bir ek madde ile artık mesleğimiz optisyenlik ve gözlükçülük mesleği dernek statüsünden oda statüsüne yükseltildi. Bu alanda da çok mutluyuz ki, Muğla 20 tane şehir bölgeye nasip olan oda statüsünden nasibini alarak, 20 odadan bir tanesi oldu. Kendi bölgesini temsil etmek üzere Muğla da kuruldu.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Demir şöyle devam etti:

“Bugün bu protokol ile işbirliğimizi bir çerçeveye oturtarak, çerçevesini çizmek suretiyle yazılı hale getirdik. Aslında gönül işbirliğimiz her zaman devam ediyordu ama bunu yazılı hale getirmek suretiyle çok daha süratli, günümüzün koşullarına uygun, üniversitemizin çizmiş olduğu misyona uygun bir şekilde, proje ve araştırmalarla destekli ilerlemeler gerçekleştirerek, daha anlamlı bir hale getirmek amacıyla yola çıktık.

MÜESSESE UYGULAMASI ÖN PLANDA OLACAK

Protokolde, her ne kadar eğitim ön planda olsa da optisyenlik programı öğrencilerinin her zaman hem yaz döneminde meslek stajlarını daha verimli hale getirmek için hem de dönem içi ders uygulamalarını optisyenlik müesseseleri ile üretebilme öğretimini ilk madde olarak yazdıklarını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Demir şöyle devam etti: “Özellikle optisyenlik mesleğinin ve gözlükçülük mesleğinin tanıtımını ve gelişimini sağlayıcı bir takım faaliyetlerde bulunmak gibi bir amacımız var. Özellikle gözlük tüketicisinin optik gözlük, güneş gözlüğü, kontak lens ve onun dışında teleskopik gözlük gibi diğer görme gereçlerinin kullanımı konusunda tüketicilerinin daha bilinçli hale getirilebilmesi ile alakalı faaliyetlerde bulunmak ve bununla ilgili her türlü inceleme araştırma ve proje imkanlar çerçevesinde yürütmeyi planlıyoruz. Yüksekokulumuzun yerleşkesinin yeni bir yerleşke dönüştürülmesi ile ilgili faaliyetler de yoğun bir şekilde devam ediyor. Protokolün ve işbirliğimizin amaçlarımız çerçevesinde hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Optisyenlik odası ile bugün imzalanan bu protokol üniversitemizin bakışını çok yansıtıyor ve aslında isteyerek, bizim çoğu birimimizin şu anda uyguladığı bir yöntem. Burada amaç üniversiteyi sektöre götürmek, yani kaynaşarak, daha verimli bir sonuca ulaşmak. Bunları yapan nadir üniversitelerden birisiyiz, gerçekten heyecan verici bir durum ve sonuçlarının da heyecan verici olacağına eminiz. O açıdan hem üniversitemizin vizyonu açısından hem de ülkemizin 2023-2071 güçlü ve büyük Türkiye hedefleri açısından yapılmış bu hamleleri, var olan beyin ve bilgi alt yapısını daha etkili kullanmak açısından değerlendirdiğinde, çok iyi sonuçlara vesile olacağını düşünüyorum. Herkese hayırlı olsun.”

 

KAYNAK : Muğla Postası

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.