Mutabakat Nedir? E-Mutabakat Nasıl Kullanılır?
Mutabakat her iki firma arasında gerçekleşmiş olan ticari işlemlerin karşılıklı olarak onaylanması ve kabul edilmesi sürecidir. Bilanço esasına göre defter tutan gerçek veya tüzel kişilikler belirli dönem aralıklarında ticari kayıtların doğruluğunu onaylamak açısından karşı firmalar ile mutabakat gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Cari hesap, karşılıklı olarak iki firmanın birbirine düzenlemiş olduğu elektronik faturalar, iade faturaları, havaleler, çekler, senetler gibi mali kayıtların oluştuğu bölümdür. Cari hesap hareketlerinden ilgili borç ve alacak tutarları ilgili dönem sonunda mutabakat yapılması gerekmektedir.
Mutabakat firmaların kendi yöntemlerine uygun olarak bazı durumlarda sözlü, bazı durumlarda ise yazılı olarak yapılabilmektedir. Yazılı olarak yapılan mutabakatlar kanıt niteliği taşıdığından dolayı kurumsal tüzel kişi tacirlerin tercih ettiği mutabakat türüdür. Genel olarak bir taslak sayfa hazırlanır ve bu sayfa içerisinde karşıt firmanın;
- Alıcı ve satıcının Unvanı
- Alıcı ve satıcının Vergi numarası
- Adresi
- Borç – Alacak rakamı
- İmzalar
- İlgili tarih aralığı
E-Mutabakat Nasıl Kullanılır?
Sistem içerisinde yer alan bilgiler muhasebe programı ile net bir şekilde senkronizasyonu sağlandıktan sonra göndermek istenilen mutabakat kutucuğu seçilmelidir. Ba-Bs veya cari hesap mutabakatı olarak tercih yapılmalıdır. Mutabakat yapılmak istenilen firmanın mail bilgisi sistem içerisine daha önceden tanımlatılmış olması gerekmektedir. Form tasarımı veya düzen gibi seçenekleri de sistem içerisinden firmaya en uygun olacak şekilde tercihi yapılmalıdır. E-Mutabakat gerçekleştirmek istenilen firmayı seçtikten sonra ilgili tarih aralığı girilmesi gerekir. Burada karşı firma ile hangi tarihler arası mutabakat gerçekleştiriyor olacağınız önemlidir. Bu sebepten dolayı tarihleri ve rakamları oluştururken yeterince dikkatli olunmalıdır. Sonrasında sistem içerisinde gönderim kutucuğuna tıklanarak E-Mutabakat gönderimleri tamamlanmaktadır. Karşı firmaya ulaşan E-Mutabakatlar onaylandıktan sonra süreç tamamlanmış olur. Onaylanan mutabakatlar EDM Bilişim sistemimiz içerisinde ilgili firmanın karşı bölümünde “Onaylandı” veya “Onaylanmadı” şeklinde bilgi sunmaktadır. Onaylanmama durumunda mutabakat sağlanmamış olur. Bu durumda da hangi mutabakat gerçekleştiriliyor ise karşılıklı olarak anlaşmaz kayıtlara göz atmak gerekir. Her iki firmadan birisi cari kayıtları yanlış gerçekleştirmiş olduğu anlamına geleceğinden dolayı sorun bulunarak düzeltilmelidir.E-Mutabakatın Avantajları Nelerdir?
- Hata risklerini en aza indirgeyerek cari hesapların doğruluğu sağlanmaktadır.
- Hem BA-BS hem de cari hesap hareketleri için kullanılabilir.
- Tek bir ekran üzerinden bütün alıcıların veya satıcıların cari hesap hareketlerini analiz ederek, kağıt, kartuş, dosyalama gibi kırtasiye giderlerinin önüne geçilmiş olunmaktadır.
- Mutabakatlar alıcıya veya satıcıya sistem içerisinden otomatik mail sistemi ile gönderilerek kayıt altında tutulmaktadır.
- Tek tıklama ile bütün alıcılara veya satıcılara toplu E-Mutabakat onay talebi göndermeniz hakkında imkân sağlamaktadır.
- Filtreleme seçenekleri sayesinde cari hareketleri oldukça fazla olan firmalarda mutabakat kayıtlarına daha kolay erişme ve analiz etme kolaylığı sunmaktadır.