Harran Üniversitesi, 2021-2022 Yılı Akademik Açılış Törenini Yaptı

 

Harran Üniversitesi, 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı Akademik Açılış Törenini görkemli bir şekilde gerçekleştirdi.

Osmanbey Yerleşkesi El-Battani Kütüphanesi önü tören alanında yapılan etkinliğe, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, ilçe belediye başkanları, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Kurt, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek, Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Akademik açılış töreni covid-19 önlemleri altında düzenlendi. Sosyal mesafe kuralları göz önüne alınarak düzenlenen programda protokol üyelerince Osmanbey Yerleşkesinde yapılan ‘Eski Harran Okulu’ndan Harran Üniversitesi’ne’ isimli Aidiyet Anıtı açılış kurdelesi kesiminin ardından Akademik açılış törenine geçildi.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okuması ve sinevizyon gösterimi ile başlayan 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı Akademik açılış töreninin açış konuşması Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik tarafından yapıldı.

Harran Üniversitesi’nin büyük bir aile olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik; “Üniversitemizde 50’ye yakın akademik birim var. 1166 Öğretim elemanı ve 2000 üzerinde de idari personelle yaklaşık 29.000 öğrencimize hizmet etmekteyiz. Uluslararasılaşma çok önemli bir konu olarak gündemimizdedir. Geniş bir yabancı öğrenci kitlesine hitap ediyoruz. 37 ülkeden yabancı öğrencimiz var. Toplam öğrenci sayımızın yaklaşık 12’si yabancı öğrencidir. 

Eğitim kalitesi açısından çok önemli yenilikler gerçekleştirdik. Son iki yılda Bologna kriterlerini yenileyerek çağdaş bir üniversite konseptine doğru ilerlemeye başladık.

Diğer taraftan da akreditasyon bizim olmazsa olmazlarımızdandır. İki bölümümüzle başladık, 2022’nin sonuna kadar 20’nin üzerinde bölümümüzü akredite etmeyi planlıyoruz.

Pandemi dönemi içerisinde uzaktan eğitimde çok hızlı ilerledik. Bir ay içerisinde canlı dersleri senkron ve asenkron olarak başlattık.

Bu sene engelsiz üniversite yarışmasında üniversite olarak çeşitli alanlarda hem engelli öğrenciler kapsamında hem de erişilebilirlik kapsamında kampüsümüzü engelsiz bir hale getirdik. Bu kapsamda da Üniversitemiz, YÖK tarafından verilen ikincilik ödülünü aldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz bünyesinde Genç Ofisimizi öğrencilerimizin hizmetine açtık. Bilimsel araştırmalara yönelik şemsiye grupları kurduk. Harran GES adıyla güneş enerji santralimiz şu anda aktif olarak çalışıyor. GAP YENEV tarafından Türkiye çapında yenilenebilir enerji kapsamında çalışmalar yaptık. Bir ay önce yapılan yoğunlaştırılmış Güneş kollektörüyle Güneş enerjisi kullanılarak ilk defa Türkiye’de 200°’nin üzerinde bir sıcaklıkla enerji elde ettik.

Son zamanlarda dünyada eksikliği hissedilen çok önemli bir konuyu ele aldık.  Dijital tarım üstü kurduk, Ziraat Fakültemizin arkasında 20 dönümlük bir arazide uydu, dron, sensör, yapay zeka destekli gübreleme ve sulama sistemleri başlattık. Yüzde 45 su ve yüzde 30 gübre tasarrufu yapan bir sistem kurduk.

Diğer önemli çalışmamız ise Akrep Venom merkezini kurduk. Akrep zehrinin litresi 10 milyon dolar, dolayısıyla çok önemli bir potansiyelimiz var ve bunu geliştirmek istiyoruz. Akrep zehiri ile tıp fakültesi hocalarımız kanser çalışmaları yapıyorlar. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda önemli başarılar elde ettik.

Dut ağaçlarını ekerek ipek kozası ürettik. İpekböcekçiliğinde dünyada ilk olacak bir çalışmayla Üniversitemiz kampüs alanında ürettiğimiz ipek kozalarını işleyebilecek halı tezgahlarını kurduk. Öğrencilerimizin ek gelir elde edebilecekleri bir çalışma başlattık.

Yine çok önemli bir proje üzerinde bir yıldır üzerinde çalışıyoruz son aşamasına geldik. Osmanbey Kampüsünde 25 dönümlük arazide 1,5 milyonluk bir bütçe ile Türkiye’de ikinci,  dünyada sayılı bir tesis olacaktır. Tıbbi aromatik bitkilerin tamamının kullanılacağı bir sistem sayesinde doğal şartlarda yüksek basınçta eczacılık ve gıda mühendisliği hocalarının ortak girişimi ile gıda kozmetik ve ilaç sanayine önemli hammaddeler üreteceğimize inanıyorum.

Tarımsal otomasyon tesislerimiz bu sene devreye girdi. Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan tesislerimiz var. Buna bağlı olarak süt fabrikamızda beş ton kapasite ile çok kaliteli yoğurt, tereyağı gibi süt ürünleri üreteceğiz. Bizim amacımız üniversiteyi teknoloji üssü yapmaktır” diye konuştu.

Protokol konuşmalarında Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve  Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de birer konuşma gerçekleştirdi.

Yeni eğitim-öğretim yılının, huzurlu, sağlıklı ve başarılı geçmesini dileyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül;“Üniversitemiz; ülkemizin ve bölgemizin kalkınmasında, ilerlemesinde, ileri milletler seviyesine ulaşmasında en önemli dayanağımız ve güvencemizdir. Dünyadaki birçok girişimin ve gelişimin ardında mutlaka Üniversitelerin ciddi AR-GE’leri vardır.

İnanıyorum ki bizler de Üniversitemizin öncülüğünde diğer kurumlarımızla el ele vererek,  bilimde ve üretimde müreffeh bir ülke seviyesine çıkabileceğiz. Peygamberlerin güzergâhı, âlimlerin ve bilim insanlarının otağı olmuş bu şanlı şehir geçmişin birikimini bu güne taşıyabilen ender şehirlerden biridir.

Bu bağlamda bizler de Büyükşehir Belediyesi olarak fikirlere ve projelere imkânlarımız dâhilinde kapımızın sonuna kadar herkese açık olduğunu huzurlarınızda beyan ediyorum.

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden olan Harran Üniversitesi’nin diğer tüm üniversitelerimizle birlikte bu uyanışın, Yeni Türkiye’nin fikir merkezi olması en büyük arzumdur. Bunu başaracağınıza yürekten inanıyorum. Akademik ve idari personele, öğrencilerimize başarılar diliyor hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Başkan Beyazgül’ün konuşmasının ardından Vali Erin bir konuşma gerçekleştirdi.

Açılış programına katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etmek ettiğini söyleyen Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin; “Yeni eğitim öğretim yılının bütün öğrencilerimize, hocalarımıza, üniversitemize, şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Şanlıurfa’da üniversite öğrencilerine yönelik barınma problemi bulunuyordu. Sayın rektörümüz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüşerek çözüm üretmeye çalıştık.

3500 civarında çocuğumuz yurtlara yerleşti. Yurtlara yerleşemeyen öğrencilerimiz içinde mevcut yerel yönetimlerimiz ile çalışmalar yapıyoruz. Üniversitemiz şehrimize büyük katkı sağlamaktadır. Valilik ve belediyeler olarak her zaman üniversitemizin ve öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından senaristliğini ve yönetmenliğini Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden Prof. Dr. Sedat Benek’in yaptığı, 69 dakikalık uzun metraj “Harran Ekolü: El Battani” belgesinin kısa ön gösterimini yapıldı.

Harran Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanı ve öğrencileri tarafından icra edilen müzik dinletisi ile devam eden programda
2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılının ilk dersi, “Uzay Yarışında Nereye Gidiyoruz” konusuyla Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu tarafından gerçekleştirildi.

Programın son bölümünde ise farklı birimlerde görev yapan 2021 yılı içerisinde ataması yapılarak doçent ve profesör unvanına yükselen üniversite akademik personellerine  “Akademik Yükselme Belge” töreni ile sertifikaları takdim edildi.

Okulların yaklaşık 1 buçuk yıl kapalı olmasından dolayı oldukça heyecanlı geçen Akademik açılış töreni, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı